Sprogspionen

Sprogspionen

Vi skriver mere end vi læser

Sproget i de nye medierPosted by Marianne Rathje Tue, June 19, 2012 15:52:38
konferencen i Umeå om hverdagens skriftbrug hørte jeg bl.a. et interessant foredrag af professor Deborah Brandt fra Wisconsin-Madison University.

Budskabet i hendes foredrag var at vi i dag skriver langt mere end vi læser, og at læsning har lav status, mens skrivning har høj status. Så hvem er det der læser det vi skriver?

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marianne Rathje Thu, July 26, 2012 13:15:03

Ja, det var præcis det Brandt mente. Men også at der ikke er så høj status forbundet med at læse, men derimod høj status forbundet med at skrive, fordi man genererer et produkt - det gør man jo ikke på samme synlige måde når man læser. Men bliv endelig ved med at skrive kommentarer her på bloggen - og LÆSE den også :-)

Posted by Anna Tue, July 24, 2012 00:35:04

Jeg diskuterede dette med en journalistven, som ikke kunne forstå hvordan det kan hænge sammen, at vi skriver mere end vi læser. Jeg måtte også selv tænke lidt over påstanden, men egentlig kan jeg godt se hvor Brandt vil hen af. Mange har en masse på hjertet, skriver debatindlæg, modsvar på debatindlæg, blogger og laver Facebook-opdateringer, måske uden at læse debatindlæg og andre blogs/facebook igennem. Vi skimmer en tekst, men svarer så igen med en mindre roman (se nu bare mig for eksempel)... Jeg tænkte selvfølgelig, at det ikke gælder mig selv, men jeg kommenterer alligevel på flere af de ting du skriver her på bloggen, "bare lige for at give mit besyv med". Jeg forestiller mig, at det er en konsekvens af at vi hele tiden har behov for at sætte os selv i centrum.