Sprogspionen

Sprogspionen

Hvad betyder DIY?

Nye ordPosted by Marianne Rathje Tue, April 10, 2012 16:54:01

Igennem længere tid er jeg i stødt på forkortelsen DIY. Især i modeblade og boligmagasiner har jeg set billeder stemplet med DIY, men ud fra sammenhængen er det ikke lykkedes mig at regne ud hvad den mystiske forkortelse betød. Var det en sms-forkortelse jeg ikke kendte, eller et ungdomssprogligt udtryk jeg var blevet for gammel til?

Da jeg forleden fandt det i noget så alment tilgængeligt som Ide-Nyt, et have- og boligblad der hustandsomdeles til alle boligejere i Danmark, følte jeg mig som den eneste i verden der ikke kendte udtrykket: Når selv Ide-Nyt kan bruge det i et blad til hr. og fru boligejer, MÅTTE jeg vide hvad det betød.

Jeg slog det derfor op i diverse ordbøger uden held. Jeg slog det op på sproget.dk uden held. Til sidst måtte jeg desperat google "hvad betyder DIY". Og endelig fandt jeg svaret: "Do it yourself"!

Det er altså den smartere udgave af "gør det selv", og det bruges fx når man i modeblade viser hvordan man krea- og overskudsagtigt laver en halskæde selv, når man i boligmagasiner instrueres i at tapetsere selv, og når man i Ide-Nyt kan hente råd om egen opsætning af gulvpaneler.

Jeg kan spore DIY tilbage til 1998 i de danske aviser, mens det i engelsk kendes fra 1955 (Merriam-Webster Online).

Vidste du hvad forkortelsen stod for?

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Christian Thu, April 19, 2012 18:12:21

Se fx denne scene i Roskilde http://www.paramount-diy.dk/

Posted by Marianne Rathje Thu, April 12, 2012 13:50:35

@Bjørn Nielsen: Tak for dine tilføjelser. I de kilder jeg har søgt i, nemlig danske aviser, er jeg ikke stødt på den brug du nævnet, så det var godt at få et yderligere supplement.

@Thomas Christiansen: JFGI betyder ifølge hjemmesiden internetslang.com 'Just F***ing Google It'. Og ja, det hjælper i mange tilfælde at google med helt nye udtryk, men der er mange oplysninger som man ikke får ved en googling, fx hvor gammelt udtrykket er, i hvilke sammenhænge det kan bruges osv. Så der er stadig brug for ordbøger eller folk der på anden måde bearbejder informationerne.

Posted by Thomas Christiansen Thu, April 12, 2012 11:14:16

Nu da det er opklaret, kan du så ikke undersøge hvad JFGI betyder?

Posted by Bjørn Nielsen Wed, April 11, 2012 15:48:08

Ja jeg kendte godt udtrykket. Men der er mere til DIY end blot "gør-det-selv" i forbindelse med hus og have. Det har i lang tid været et udtryk for den alternative kulturscene. Især independent musiklabels har indenfor de sidste 30 år brugt udtrykket som et opgør med en de store pladeselskaber. Det er også et almindeligt udtryk blandt den aktivistiske venstrefløj. Men udtrykket er faktisk så gammelt at det er ved at blive overtaget af et nyt udtryk: DIT, do it together...