Sprogspionen

Sprogspionen

Betyder "udmærket" :-D eller :-(?

GenerationssprogPosted by Marianne Rathje Tue, May 29, 2012 11:50:20

”Det er udmærket”, hører man af og til folk sige. Et umiddelbart ganske uskyldigt udtryk, men under overfladen lurer faren. For hvad betyder egentlig denne vurdering? Er der tale om noget ganske fremragende, noget middelmådigt eller noget der bare er nogenlunde acceptabelt? Når en af Sprognævnets tidligere medarbejdere på 88 år omtaler en præstation med vendingen ”Det var udmærket!”, er man ikke i tvivl om at dette er den største ros man kan få: Han synes at præstationen var formidabel. Og han har ordbøgerne i ryggen. Samtlige betydningsordbøger, ny som gammel, karakteriserer udmærket med positive tillægsord som ypperlig, fortrinlig, storartet, glimrende, fortræffelig. Hvis man siger ”Det er udmærket”, kan man altså ifølge ordbøgerne ikke få armene ned, som det hedder på nudansk.

Men hvad så når en yngre person med nedadvendte mundvige og uden særlig begejstring om en film siger at ”Den var udmærket”? Og måske endda tilføjer at det ikke er en film han vil anbefale? Er det da en storartet, ypperlig, glimrende film? Naturligvis ikke. Udmærket bruges nemlig blandt yngre sprogbrugere i betydningen ’okay, nogenlunde, acceptabel’ og måske sågar ’halvdårlig’ – også selvom ordbøgerne siger noget andet. Ordet udmærket er altså gået hen og blevet et af de risikable ord der kan betyde to næsten modsatte ting alt efter hvilken generation taleren tilhører. For yngre generationer vil udmærket, hvis det overhovedet bruges, netop betyde ’nogenlunde’ eller ligefrem ’halvdårlig’, mens det for den ældre generation betyder ’fremragende’.

Og hvad med den midaldrende generation? En af mine (midaldrende) veninder var for nylig vejleder for en gruppe unge studerende, og en dag havde hun skrevet til dem at deres udkast var "udmærket". De studerende blev kede af det og ville høre hende hvorfor hun mente deres udkast var dårligt?

Samme historie et andet sted: En universitetsprofessor der netop tilhørte den midaldrende generation, bedømte dengang jeg ikke var midaldrende endnu nogle udkast jeg havde sendt ham, med bemærkningen ”Det er udmærket”, og jeg var derfor nødt til at spørge ham ”Mener du i den nye eller gamle betydning?”. Det var heldigvis i den gamle.

I en juleferie havde jeg fornøjelsen af at gense Disneys juleshow med min datter. Her kan man høre Ove Sprogøe i skikkelse af Jesper Fårekylling vurdere Pinoccios dansepræstation med netop ordene ”Det var udEmærket”. Betydning er uden tvivl den traditionelle, nemlig ’fremragende’, men udtalen af udmærket er ganske moderne. Især ældre mennesker udtaler udmærket med to hovedtryk, altså ’UD-MÆRket’, mens især den yngre generation klemmer et lille e ind, dvs. ’UD-e-MÆRket’. Udtalen med det ekstra e kan forklares med at vi normalt ikke har to hovedtryk i et ord, og for ikke at få sammenstødet mellem to hovedtryk, putter yngre mennesker, og altså også salig Ove Sprogøe, gerne et tryksvagt e ind i udmærket. Strategien er forståelig, men giver også anledning til stavefejlen udemærket. Udmærket varierer altså ikke bare i betydning, men også i udtale og stavning. Så der er udmærkede grunde til at være særlig opmærksom når man bruger dette udmærkede ord.

  • Comments(9)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marianne Rathje Mon, March 13, 2017 08:28:10

@Mette: Jeg har ikke tænkt over at 'okay' kan have den samme dobbelthed. Tak for tippet!

Posted by Mette Sun, March 12, 2017 16:47:38

Udmærket betyder stadig 'i top' for mig (f. 1968). Og udtalt udmærket. Til gengæld er det et ord, jeg ikke bruger ofte.
Til gengæld oplever jeg, at der er forskel på, hvordan vurderingen 'okay' opfattes. En okay film, en okay fest. Det kan betyde, at den var lidt ligegyldig til, at den var god.

Posted by Marianne Rathje Tue, June 19, 2012 15:55:05

Nej, "udmærkelse" er sjovt nok stadig en fornem ting. Vi kan sagtens bruge det som argument, MEN hvad hjælper det når man bliver misforstået? :-)

Posted by Tine Sat, June 16, 2012 13:05:42

Men forresten: hvad er der så blevet af 'en udmærkelse' hvis 'udmærket' har tabt værdi?

Er en udmærkelse så et bevis på at man har begået en middelmådig præstation?

nej, vel???? det MÅ da betyde at vi der anvender den 'gamle' betydning, stadig har gode argumenter for vores sag! :-)

Posted by Anna Thu, June 14, 2012 11:38:13

Interessant.

Jeg har i hvert fald bemærket at "gammel" er et fy-ord. Min far, som er 64, bliver ret fornærmet hvis jeg siger om en kollega "han er sådan en gammel én på 65".

Posted by Tine Mon, June 11, 2012 20:44:22

Du har ret Anna - matematiker eller ej, der er noget om snakken. Og når Marianne nu ikke følger op på vores opfordring må vi jo selv!

Jeg har i hvert fald læst nogle artikler om at grænserne for hvornår man er midaldrende, ældre og gammel har flyttet sig meget de seneste 50 år. Faktisk så meget at de ældre først vil kaldes gamle efter de 80.... dvs. EFTER de sådan statistisk set er døde! :-)

Posted by Marianne Rathje Sun, June 03, 2012 12:32:49

Jeg arbejder på "midaldrende"-sagen... :-)

Posted by Anna Thu, May 31, 2012 00:06:38

Ung, som jeg er, bruger jeg udmærket om middelmådige film, bøger, koncerter osv... Og jeg har indtil flere gange skrevet det med et E klemt ind, indtil min kæreste fortalte at jeg altså stavede det fortkert. Så du ramte mig meget godt med dit indlæg.

Jeg tror dog jeg ville forstå at det var bedre end halvskidt, hvis en lærer skrev "Udmærket" på en opgave, men sådan ligefrem "kan ikke få armene ned"-godt ville jeg nok ikke tænke...Tine har ret i at vi skal have en definition af midaldrende :) Jeg har ikke en personlig aktie i det som Tine, men som matematiker vil jeg gerne vide om begrebet midaldrende ændrer sig når den gennemsnitlige levealder stiger. Der er jo i hvert fald sket et skred i hvor længe folk føler sig unge!

Posted by Tine Tue, May 29, 2012 13:37:30

Nu glæder jeg mig allerede til din næste artikel, som jeg håber vil handle om definitionen på midaldrende :-)

Knus Tine