Sprogspionen

Sprogspionen

Er sex et tabu i dag?

BandeordPosted by Marianne Rathje Sat, May 26, 2012 14:49:22

Jeg var i onsdags var i Deadline for at snakke om min undersøgelse af generationernes holdninger til bandeord og skældsord (se indlæg nedenfor).

Her undrede værten, Martin Breum, sig over at en af mine konklusioner var at de unge havde anført flere skældsord fra tabuområdet "seksualitet" end de ældre havde, og at jeg på den baggrund konstaterede at der måske var sket et skred i tabuerne henimod at det seksuelle er blevet mere tabu historisk set. "Men hvordan kan det være at sex bliver regnet for et tabu i dag, når vi får smidt det i hovedet hele tiden?". Ja, det er jo faktisk et paradoks. Jeg svarede

1) at de unge måske har et andet (tabuiseret) forhold til sex end vi voksne har, alene fordi de er i den livsfase de er i, dvs. hvor sex er grænseoverskridende fordi det er nyt og uprøvet,

2) at sex stadig er et tabu idet vi fx ikke fortæller vores nabo om den seneste seksuelle oplevelse vi har haft,

3) at de unge måske historisk set er mere krops- og seksualitetsforskrækkede end man var i min barndom i 1970'erne, når man tænker på fx kropsbehåring og angsten for at vise sig nøgen offentligt.

Og så ligger jeg et par dage efter i min have i 25 graders varme på en solbeskinnet pinselørdag (i øvrigt med en 6-årig der kun vil bade hvis hun får badetøj på) og får uventet hjælp fra selveste "Shit og Chanel"-damerne, min ungdoms heltinder og 70'er-inkarnationer i et interview i det nye nummer af Cover:

"Det er nærmest blevet en nypuritansk tid (...) kvinder har stort set ikke noget tøj på (...) men det er en kommercialiseret seksualitet; børn må ikke gå uden tøj på længere uden at det er stærkt odiøst. Der er ikke en naturlighed omkring kroppen".

Sådan der! Tak de damer.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.