Sprogspionen

Sprogspionen

De grimmeste bandeord?

BandeordPosted by Marianne Rathje Thu, May 10, 2012 11:07:33

Jeg er ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse af hvad unge og ældre synes om bandeord. Ser man på hvilke bandeord flest ældre og unge anfører som de grimmeste udtryk de kender, er de faktisk forbløffende enige:

Unges top-5

Ældres top-5

1. fuck

2. kraftedeme

3. for fanden

4. for helvede

5. for satan

1. kraftedeme

2. fuck

3. for fanden

4. sgu

5. pis

Fuck, kraftedeme og for fanden er de grimmeste bandeord de to generationer kender. Især er det overraskende at sygdomsbandeordet kraftedeme har så fremtrædende en plads blandt de grimmeste bandeord, fordi sygdomsbandeord har vist sig ikke længere at blive anvendt særligt meget, og fordi sygdomsbandeudtryk med pokker er så stuerene at de bruges i børnefjernsyn. Derfor kunne man forvente at denne ”tandløshed” ved pokker var begyndt at omfatte hele kategorien, også når man tænker på at kraftedeme måske ikke forbindes med det det oprindeligt er, nemlig kræften æde mig. Kraftedeme regnes også som et lidt gammeldags bandeord, og derfor overrasker det især at de unge anfører udtrykket som det næstgrimmeste bandeudtryk de kender. Overraskende er det også at de unge angiver fuck som det grimmeste ord de kender, når man tænker på hvor tit de bruger det. Mener de det virkelig så slemt?

Hvilke bandeord er de grimmeste DU kender?


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anna Fri, May 25, 2012 13:24:32

Jeg bruger selvfølgelig bandeord når jeg slår mig eller noget går helt galt (man trykker send på en sms som ikke skulle sendes, taber en syltetøjsmad face down eller man opdager en stavefejl på forsiden af en opgave man lige har printet i fem eksemplarer). Ellers synes jeg mest at jeg bruger bandeord til at forstærke effekten af et ord. For eksempel hvis noget et skide sjovt, pisse kedeligt, fucking nice, for fanden det var grimt osv., og i den forstand tænker jeg ikke rigtig på bandeord som værende grimme.

Kraftedeme ville jeg til gengæld bruge hvis jeg var oprigtig sur, hvis jeg virkelig havde fået nok, så kunne jeg sige "nu stopper du kraftedeme", og så ville jeg være helt seriøs og hidsig.

I øvrigt fint indlæg i Deadline :)