Sprogspionen

Sprogspionen

Ord der gør dig gammel

Unges sprogPosted by Marianne Rathje Sat, April 07, 2012 18:28:24

Vi kender det alle sammen - vi der har passeret de 30 år. Første gang et gråt hår eller en rynke viser sig i spejlet, er ikke sjov. Hårstrået og rynken er kommet snigende som en tyv om natten og er tydelige beviser på, at den første ungdom er overstået. Sådan kan det også være med ord. Der findes ord, som pludselig kan gøre os opmærksomme på, at vi ikke længere er på toppen af vores ungdom.

Sådan er det for eksempel med et ord som cowboybukser. Første gang jeg oplevede, at en ekspedient kneb øjnene sammen og spurgte » Mener du jeans?«, vidste jeg, at den første ungdom havde fortaget sig. Men jeg undrede mig nu alligevel. Det var jo ikke, fordi jeg havde sagt »Tøv en kende« eller »Den er mægtig, du gamle « eller et andet håbløst forældet udtryk. Men pludselig er cowboybukser blevet et aldersafslørende ord. Snigende som en tyv om natten er det kommet. Og det er jo bare starten.

For så kommer der flere skeptiske ekspedienter med sammenknebne øjne, når man i parfumeriafdelingen for eksempel spørger efter en rouge. Det var ikke det forældede kindrødt, jeg spurgte efter. Men nu hedder det åbenbart blush. Og ordet gamacher er det også kun os over 30-årige, der kan finde på at sige - nu hedder det leggings.

For at man ikke skal tro, at det aldersafslørende bare gælder engelske låneord, og man derfor blot kan oversætte alle ord til engelsk for at være med på noderne, kan man jo prøve at bede om en hof på en cafe. »En hvaffor en?! Nåååh, en carlsberg«.

Hvad er midlerne mod snigende forældelse? Ja, på den fysiske front kan man ty til kosmetiske operationer, på sprogfronten kan man prøve at tage de unges sprog til sig. Men enhver, der har prøvet at være over 30 og hørt sig selv sige super nice, ved, at det er en grim oplevelse. For ikke at tale om den væmmelse, man kan se i det unge menneskes ansigt, som man forsøgte at imponere.

Så i stedet for at være en kikset ung med de unge, kan man måske bruge en strategi, der luner lige så meget, men er knap så synlig: Man kan være ung med de gamle. Eksempelvis føler jeg mig ret ungdommelig, når jeg hører min 63-årige far bruge et ord som samfundshjælper, om det jeg ville kalde en oplukker. Eller når min mor kalder en (baby)lift for en indsats. Eller når min kollega fra samme generation bruger udtrykket strømere om politifolk.

Hvor gammel har man lige lov at være?

(Denne klumme har tidligere været bragt i Sjællandske og Jyllands-Posten)

  • Comments(10)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Katrine Tue, June 26, 2012 17:05:23

Hej Marianne.Jeg har lige hørt mig selv sige "immervæk"... Tiltagende alderdom?! ;-)

Posted by Katrine Sun, May 13, 2012 22:04:38

Hej Gitte. Jeg kan godt lide, at du bemærker udtalen af magnum, men ikke kommenterer ordet iskage :-) Det lyder da så gammelt (og det siger DDO også)! "Her har du til en iskage [den gamle mand lukker din hånd om en 2-krone], og stik så af med dig!" :-)

Posted by Gitte Luk Sun, May 13, 2012 21:47:36

I sidste uge var jeg i Kongens Have for at nyde solen og spise en is. En nydelig, ældre herre i køen bad om en "iskage til omkring 25 kroner, gerne en magnum" det sidste udtalt med tydeligt g. Jeg følte mig vældig ung, nærmest lidt barnlig, da jeg bagefter bad om en Kung Fu.

Posted by Katrine Sat, May 12, 2012 20:24:29

Hvor morsomt, at det regnes for et bandeord. Jeg synes ellers, at det er så mildt et udråb. Men herligt, at både du og forskningen bekræfter mit synspunkt - så har jeg da min veninde at være gammel sammen med ;-)

Posted by Marianne Rathje Sat, May 12, 2012 14:21:27

Enig, Og vi har sprogforskningen med os: I en undersøgelse jeg har lavet af generationernes bandeord (og ja, "du godeste" regnes faktisk for et bandeord!), var en af topscorerne for de ældre lige netop "du godeste" :-)

Posted by Katrine Fri, May 11, 2012 17:01:06

Jeg kan ikke komme på flere eksempler lige nu, men min jævnaldrende veninde har lige skrevet "Du godeste!" på Facebook, og det synes jeg pudsigt nok lyder gammelt :-)

Posted by Marianne Rathje Wed, May 09, 2012 10:47:56

Hej Katrine. Glad for at du morede dig :-) Kom gerne med flere eksempler på ord der gør DIG gammel i dine venner ører!

Posted by Katrine Tue, May 08, 2012 10:47:17

Hej Marianne
Tak for et godt grin - virkelig morsomt indlæg! Nogle af mine venner mener, at jeg bliver en god gammel dame engang, fordi jeg f.eks. elsker at bruge ordet bevares :) Og jeg kunne sådan set også godt finde på at tage "tøv en kende" til mig, alene fordi jeg synes, at udtrykket er morsomt, og ville elske at se reaktionerne på det. Jeg er 28, så man kunne forestille sig, at det ville vække en vis undren :)

Posted by Marianne Rathje Thu, May 03, 2012 11:05:34

Hej Caroline og Cecilie. Jeg vil gerne svare på jeres spørgsmål, men ring gerne til mig på 26 18 62 30 i dag eller på mandag.

Posted by Caroline og Cecilie Thu, May 03, 2012 09:27:22

Vi er to piger fra 8. klasse, som syntes det lyder rigtig spændene det du skriver om.

Vi skal lave en projektopgave om sprogets udv. her under bandeord. Vi skal finde ud af hvordan vores sprog har ændret sig fra ca. 1800 tallet, til den tid vi lever i nu. Med slang, slangord, stavelser og ordenes betydning.

Vi har nogle forskellige spørgsmål, som vi meget gerne vil have svar på, hvis du har tid og lyst:

Hvordan har sproget ændret sig fra dengang til nu?

Bandeord i dag og dengang?

Hvordan taler børnene vi til de voksne nu om dage? Og hvordan gjorde de dengang?

Hvad for nogle slang har vi idag, og låneord?

Mvh,

Caroline & Cecilie.