Sprogspionen

Sprogspionen

Harj eller hæij?

GenerationssprogPosted by Marianne Rathje Mon, April 30, 2012 16:33:54

”Hej, smukke. Vel opstået?”, sagde min saglig farfar altid til os børnebørn når vi stod op om morgenen. I sig selv en pudsig morgenhilsen, men det der er i fokus her, er hans ”hej”.

Jeg hørte ham kun sige ”hej” i det faste morgenritual. Men når han endelig sagde det, var det udtalt med et ”a” som i ”had”. Vi børn synes det lød mærkeligt for selv sagde vi ”hej” som i ”harj”. Og det gør vi stadig.

Da min farfar var ung, sagde man ”goddag” som den neutrale starthilsen, og ”dav” eller ”davs” hvis man skulle være lidt uformel. Da mine forældre var unge kom ”hej” på banen, men i 60’erne og 70’erne var det stadig slang, meget uformelt og kun de unge der sagde det. I min barndom i 80’erne var det til gengæld blevet en helt almindelig hilsen – undtagen for ældre. Så måske var det derfor det lød lidt pudsigt i min farfars mund.

I dansk har vi lånt ”hej” fra svenskerne, som jo nærmest siger ”hej” lige som min farfar. Måske var det derfor han gjorde det.

Nu er min farfars udtale af ”hej” lige så død som han selv. Min egen udtale af ”hej” [harj] er også på retræte. I dag siger mange unge i stedet ”hey” [hæij].

Hvad siger du?

  • Comments(2)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post7