Sprogspionen

Sprogspionen

Forskelle på teenageres og voksnes brug af udtryk fra SKAM

Sproget i mediernePosted by Marianne Rathje Mon, April 03, 2017 17:31:33

I min undersøgelse af SKAM-seeres udtryk fra serien har jeg sammenlignet teenageres (10-19 år) og voksnes (20-69 år) svar. Her kommer en liste over forskellene:

Lidt flere af teenagerne bruger SKAM-udtryk (86 %) end det er tilfældet med de voksne (79 %)

Det er stort set de samme udtryk unge og voksne bruger, dog er skældsordet ”dritsekk” og bandeordet ”fy faen” noget mere populære hos teenagerne.

Teenagere og voksne bruger SKAM-udtrykkene forskelligt: De unge bruger primært udtrykkene nedsættende, mens dette ikke er en af de primære funktioner hos de ældre. De unge bruger også i høj grad udtrykkene sammen med venner og for sjov. Til gengæld angiver de voksne at de primært erstatter dem med ord der svarer til de danske, og at de hovedsageligt bruger dem sammen med andre fans og fortrinsvis på skrift, så der er altså blandt de voksne en blufærdighed forbundet med at bruge udtrykkene.

Årsager til at bruge udtrykkene: De oftest nævnte grunde til at bruge udtryk fra SKAM er ens i de to aldersgrupper – nemlig fordi det er sjovt, og fordi det skaber et fællesskab med andre, der også ser SKAM. Teenagegruppen anfører dog noget hyppigere end de voksne at det er blevet naturligt fordi de har set SKAM så meget.

Aldersgrupperne er enige om at grundene til at de IKKE bruger udtrykkene er fordi de ikke er danske, og at det dermed er unaturligt, at det er pinligt/kikset/mærkeligt at bruge dem, og at ingen i omgangskredsen gør det. Den næsthyppigste grund til at de voksne ikke bruge udtrykkene, er dog deres alder – en kategori vi ikke ser hos de unge: De voksne synes det er de unges sprog, og at det er pinligt hvis de som ikke-unge bruger det. Nogle voksne angiver også som grund til ikke at bruge udtrykkene at det fortrinsvis er bandeord/slangudtryk.

  • Comments(1)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post39