Sprogspionen

Sprogspionen

Nej, du bander ikke fordi du er intelligent

BandeordPosted by Marianne Rathje Sat, March 11, 2017 20:03:33

Desværre er der ikke sammenhæng mellem intelligens og brugen af bandeord, som nogle medier ellers har påstået den seneste tid:


Det sidste års tid har der i medierne floreret en nyhed om at det er intelligente mennesker der bander. Senest på Videnskab.dk, hvor vi kunne læse at ”Bander du, er det faktisk et tegn på intelligens”. Artiklerne med dette budskab begyndte at komme frem i slutningen af 2015 hvor bl.a. Illustreret Videnskab kunne meddele at ”Bandeord er tegn på intelligens”, og MetroXpress kunne bringe artiklen ”Derfor bander intelligente mennesker mest”. Berlingske og Tv2.dk bragte et par måneder senere hhv. artiklerne ”Kloge mennesker bander mest” og ”Hvis du bander er du klog”, og for et par uger siden fik ”nyheden” så en tur mere i mediemaskinen. Artiklerne er blevet flittigt delt på Facebook, for det er jo sjovt at myten om at det er uintelligente mennesker der bander, dem der ikke har ord til at udtrykke sig, ikke passer. Og så kan man jo lige dele med vennerne på Facebook at man faktisk er skide klog når nu man bander. Og gid det dog var så vel at vi der går og siger fandme og fuck, var mere intelligente end dem der ikke bander. Men det er der desværre bare ikke belæg for at påstå.

Artiklerne om at intelligente mennesker bander mest, er baseret på (referater af) artiklen ”Taboo word fluency and knowledge of slurs and general pejoratives” af psykologerne Kristin og Timothy Jay i tidsskriftet Language Sciences fra november 2015. Det er en udmærket artikel – men man kan bare ikke ud fra den konkludere at intelligente mennesker bander mest. Det forskerne derimod rapporterer i artiklen er et forsøg med 43 psykologistuderende i alderen 18-22 år der på 1 minut skulle opremse alle de ord de kunne komme i tanker om: Først ord der startede med F, så A, så S, og derpå alle de dyr de kunne komme i tanker om på 1 minut. Til sidst skulle forsøgspersonerne så forsøge at komme i tanker om alle de bandeord de kunne, ligeledes på 1 minut. Ud fra dette forsøg kunne forskerne konstatere at de forsøgspersoner der kunne flest ord med F, A, S og dyr på 1 minut, også var dem der kunne flest bandeord. Ikke så overraskende gælder det altså at hvis man har et stort ordforråd i det hele taget, har man også et stort ordforråd når det gælder bandeord. Godt nok kalder forskerne det at have et stort ordforråd for at være verbalt intelligent, men de konstaterer også at kvinder generelt har et større ordforråd end mænd – så hvis et stort ordforråd var lig med høj intelligens, skulle kvinder være mere intelligente end mænd. Men der er for det første ikke lavet intelligenstests i forsøget, og det er for det andet ikke undersøgt om de der havde et stort ordforråd, også var dem der bander mest. Undersøgelsen siger altså ikke noget om hverken generel intelligens, eller sproglig adfærd: Den siger noget om ordforrådets størrelse. Så at konkludere herudfra at det er intelligente mennesker der bander mest, vil svare til at konkludere at de der kan navnene på flest grøntsager, også er de der spiser flest grøntsager, og dermed er de sundeste. Var det tilfældet, var vi mange der uberettiget ville blive betragtet som meget sunde. Skulle man undersøge hvorvidt de der bander meget er intelligente, måtte man jo først og fremmest finde forsøgspersoner der bander meget, hvilket kan være svært, fordi forsøgspersoner har en tendens til ikke at bande når der er en mikrofon i nærheden, og dernæst måtte man udsætte disse storbandere for en intelligenstest.

Trods de appellerende overskrifter er det altså desværre ikke bevist (endnu) at vi der bruger bandeord, er klogere end dem der afholder sig fra eder og forbandelser. Men artiklerne om at intelligente mennesker bander mest, har uden tvivl genereret en masse klik og delinger – og det var nok også det der var meningen.

Indlægget er også bragt i Berlingske, 25.2.17:  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post31