Sprogspionen

Sprogspionen

Hvad betyder DIY?

Nye ordPosted by Marianne Rathje Tue, April 10, 2012 16:54:01

Igennem længere tid er jeg i stødt på forkortelsen DIY. Især i modeblade og boligmagasiner har jeg set billeder stemplet med DIY, men ud fra sammenhængen er det ikke lykkedes mig at regne ud hvad den mystiske forkortelse betød. Var det en sms-forkortelse jeg ikke kendte, eller et ungdomssprogligt udtryk jeg var blevet for gammel til?

Da jeg forleden fandt det i noget så alment tilgængeligt som Ide-Nyt, et have- og boligblad der hustandsomdeles til alle boligejere i Danmark, følte jeg mig som den eneste i verden der ikke kendte udtrykket: Når selv Ide-Nyt kan bruge det i et blad til hr. og fru boligejer, MÅTTE jeg vide hvad det betød.

Jeg slog det derfor op i diverse ordbøger uden held. Jeg slog det op på sproget.dk uden held. Til sidst måtte jeg desperat google "hvad betyder DIY". Og endelig fandt jeg svaret: "Do it yourself"!

Det er altså den smartere udgave af "gør det selv", og det bruges fx når man i modeblade viser hvordan man krea- og overskudsagtigt laver en halskæde selv, når man i boligmagasiner instrueres i at tapetsere selv, og når man i Ide-Nyt kan hente råd om egen opsætning af gulvpaneler.

Jeg kan spore DIY tilbage til 1998 i de danske aviser, mens det i engelsk kendes fra 1955 (Merriam-Webster Online).

Vidste du hvad forkortelsen stod for?

  • Comments(4)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post2