Sprogspionen

Sprogspionen

Forstærker-ord II

GenerationssprogPosted by Marianne Rathje Wed, June 13, 2012 14:24:28
Jeg er på konference i Umeå, og på vej til lufthavnen i toget kom jeg til at sidde ved siden af 2 piger som havde sidste skoledag i 1. g. Så de var altså 16-17 år, dvs. samme alder som de unge piger i mine generationssamtaler havde for 10 år siden.

Pigerne i toget blev på et tidspunkt irriterede på hinanden, og det fløj om ørerne på dem og dermed mig, med forstærker-ord som "skide" og "fucking". Og det er sikkert meget repræsentativt for de forstærker-ord de unge bruger i dag.

Tine skrev til mit sidst indlæg om forstærker-ord at hendes søn var begyndt at bruge forleddet "over-" (fx "oversej") til at forstærke adjektiver med. Min egen 6-årige datter siger "mega-" ("megagodt") foran alt, og blandt midaldrende i dag kan man høre "super-" (superlækker") som forstærkende forled og måske også en øget brug af "møg-" ("møgirriterende") - det er jeg i hvert fald selv pludselig begyndt at bruge. For nogle år siden hørte man meget "herre-", som i "herrelækker", og "kanon-" som i "kanonlækker", men det er der vist ikke mange (unge) der siger længere.

Der findes jo også ordene "for" og "så" man kan bruge til at forstærke med: "det var SÅ klamt" og "du er for lækker". Det sidste er vist også ved at være ganske (ja, "ganske"!) outdated.

Jeg tror det fremgår at der er en rimelig (ja, "rimelig"!) hurtig udskiftning blandt forstærker-ord, sådan at der både er ord som er karakteristiske for hver generation, men at disse skifter hurtigt i generationen og også hurtigt breder sig til andre generationer: De er nemme at aflure og dermed nemme at stjæle. De er også nemme at blive bevidste om. Jeg har selv bevidst taget stilling til at jeg føler mig for gammel til at sige "mega-" selvom jeg hører flere jævnaldrende sige det.

  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post18