Sprogspionen

Sprogspionen

Et herligt vejr

GenerationssprogPosted by Marianne Rathje Tue, May 22, 2012 09:44:45
"Sikke dog et herligt vejr det er i dag!", udbrød min mand ved morgenbordet. Jeg var selvfølgelig enig, eftersom termometret allerede viste 20 grader, men studsede over at "herligt" var det mest passende positive tillægsord han kunne finde på. Lidt et ord der gjorde ham gammel. Hvilket han ikke er.

Mere passende til hans alder ville være "fantastisk" eller "dejligt", men måske det første var lidt for meget for en besindig jyde som ham, måske det sidste blev lidt for indfølende.

Selv min datter bemærkede ordvalget. ""Herligt" er ligesom en herre, og det er ligesom Gud", sagde hun, der i øjeblikket er optaget af de bibelske figurer. "Det kan godt være at "herligt" har noget med en herre at gøre", sagde mor-sprogforsker.

Efter at have skippet mand og barn ud af døren måtte jeg se efter i ordbøgerne. Men nej, "herligt" har ikke noget med en herre at gøre. Det kommer fra middelnedertysk "herlik", der igen kommer af oldhøjtysk "her" der betyder 'fornem, ophøjet'. Man kan også sammenligne med oldengelsk "har" der betød 'gråhåret (og dermed respektværdig)', sagde ordbogen, og gjorde mig pludselig glad for mine grånende lokker.

  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post13