Sprogspionen

Sprogspionen

Forskelle på teenageres og voksnes brug af udtryk fra SKAM

Sproget i mediernePosted by Marianne Rathje Mon, April 03, 2017 17:31:33

I min undersøgelse af SKAM-seeres udtryk fra serien har jeg sammenlignet teenageres (10-19 år) og voksnes (20-69 år) svar. Her kommer en liste over forskellene:

Lidt flere af teenagerne bruger SKAM-udtryk (86 %) end det er tilfældet med de voksne (79 %)

Det er stort set de samme udtryk unge og voksne bruger, dog er skældsordet ”dritsekk” og bandeordet ”fy faen” noget mere populære hos teenagerne.

Teenagere og voksne bruger SKAM-udtrykkene forskelligt: De unge bruger primært udtrykkene nedsættende, mens dette ikke er en af de primære funktioner hos de ældre. De unge bruger også i høj grad udtrykkene sammen med venner og for sjov. Til gengæld angiver de voksne at de primært erstatter dem med ord der svarer til de danske, og at de hovedsageligt bruger dem sammen med andre fans og fortrinsvis på skrift, så der er altså blandt de voksne en blufærdighed forbundet med at bruge udtrykkene.

Årsager til at bruge udtrykkene: De oftest nævnte grunde til at bruge udtryk fra SKAM er ens i de to aldersgrupper – nemlig fordi det er sjovt, og fordi det skaber et fællesskab med andre, der også ser SKAM. Teenagegruppen anfører dog noget hyppigere end de voksne at det er blevet naturligt fordi de har set SKAM så meget.

Aldersgrupperne er enige om at grundene til at de IKKE bruger udtrykkene er fordi de ikke er danske, og at det dermed er unaturligt, at det er pinligt/kikset/mærkeligt at bruge dem, og at ingen i omgangskredsen gør det. Den næsthyppigste grund til at de voksne ikke bruge udtrykkene, er dog deres alder – en kategori vi ikke ser hos de unge: De voksne synes det er de unges sprog, og at det er pinligt hvis de som ikke-unge bruger det. Nogle voksne angiver også som grund til ikke at bruge udtrykkene at det fortrinsvis er bandeord/slangudtryk.

  • Comments(1)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post39

De mest populære udtryk fra SKAM

Sproget i mediernePosted by Marianne Rathje Fri, March 31, 2017 14:08:50

I min undersøgelse af sprogbrug og SKAM, som jeg fortalte om i Politiken forleden, rapporterer 82 % af de over 600 deltagere i undersøgelsen at de bruger udtryk fra SKAM.

Hvilke udtryk bruger de så?

Her er en top-20 over mest anvendte udtryk:

1. Serr (47 %)

2. Kødder du? (40 %)

3. Drittsekk (39 %)

4. Dritkul (29 %)

5. Ass (25 %)

6. Halla (20 %)

7. Dritt (19 %)

8. Føkkboy (12 %)

9. Fy faen, føkk (11 %)

11. Jævlig, liksom (8 %)

13. Nei, kose (5 %)

15. Hooke, kanskje, bra, greit (4 %)

19. Gøy, vors (3 %)

Det karakteristiske for disse udtryk er:

- det er enkeltord, ikke sætninger

- der er en del bandeord/skældsord (fx dritkul, drittsek, dritt, fy faen, føkk, jævlig)

- der er afkortninger (serr, ass)

- ordene er meget anderledes fra dansk enten i udtale (nei, liksom), som ellers ligner danske ord, eller leksikalsk, dvs. ordmæssigt, (fx kødder du, kose)

- enkelte ord som for danskere er typisk norske (bra, greit, gøy) og helt nye norske ord for danskere (hooke, vors)


  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post38

Udtryk fra serien SKAM

Sproget i mediernePosted by Marianne Rathje Wed, March 29, 2017 09:01:52

Jeg fortæller om min nye undersøgelse af hvordan SKAM-seere bruger udtryk fra serien i en artikel fra Politiken i dag den 29.3.17:


’Serr' og ' drittsekk' er kun på gennemrejse i det danske sprog

SPROG: Fire ud af fem ' Skam'-fans bruger norske udtryk fra serien i deres sprog, men kun, når de taler med andre fans. Derfor er udtrykkene kun på midlertidigt ophold i det danske sprog.

Selv om den norske ungdomsserie ' Skam' sidste år modtog Foreningen Nordens sprogpris for at gøre norsk sjovt og relevant blandt unge i Norden, ser det ikke ud til, at norske udtryk som ' serr', ' hooke' og ' vors' tager fast ophold i det danske sprog.

Udtrykkene bliver nemlig kun brugt som slang og gruppesprog blandt ' Skam'-fans, viser en ny undersøgelse. Og den slags bliver som regel kun hængende i ordforrådet et par år.

Til gengæld er udtrykkene lige nu meget udbredt blandt den norske ungdomsseries danske tilhængere. 82 procent af seriens fans har taget norske udtryk som ' nei', ' fy faen' og ' føkk' til sig og bruger dem i deres eget sprog, viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet.

»I forbindelse med ' Skam' har der været en sproglig fest over, at det nordiske er tilbage, men når man ser, hvilke ord danske ' Skam'-fans bruger, og hvordan de bruger dem, ser det altså ikke ud til, at det er noget, der bliver hængende. Det er sjovt lige nu, men om et par år går vi nok ikke alle sammen rundt og siger ' homse' i stedet for ' homo'«, siger sprogforsker Marianne Rathje, der står bag undersøgelsen.

Mere end 600 mennesker i to forskellige grupper for ' Skam'-fans på Facebook har besvaret hendes spørgeskema. De fleste af dem er yngre kvinder, og fire ud af fem svarer, at de bruger udtryk fra serien.

På 1.-pladsen ligger ordet ' serr', (seriøst), som knap halvdelen bruger. På 2.-pladsen ligger udtrykket ' kødder du' (laver du sjov), som 40 procent fortæller, at de bruger. Som nummer 3 og 4 på listen ligger ' drittsekk' (sæk, røvhul) og ' drittkul' (sejt). Og på en 5.-plads ligger ' ass' (altså), som 25 procent af de adspurgte siger eller skriver, når de kommunikerer med andre ' Skam'-fans.

Svarpersonerne fortæller, at de primært bruger udtrykkene for sjov, og fordi det skaber et fællesskab med andre ' Skam'-seere.

»Mange bruger kun de norske udtryk sammen med andre ' Skam'-fans, fordi de er bange for, at de ellers ikke bliver forstået.

Derfor forbliver det et gruppesprog.

Hvis de her ord skal glide ind i det danske ordforråd, skal man udsættes for norsk i mere end en enkelt tv-serie, ligesom engelsk.

Det skal heller ikke være noget, man er flov over at bruge, fordi man ikke ved, om folk forstår det. Sådan er det ikke med engelsk, det taler vi bare, det er ikke pinligt, og vi taler ikke engelsk for sjov«. Mange slår primært over i norsk, når de skriver på Facebook, sms og Messenger.

Og de voksne ' Skam'-fans over 30 år er endnu mere tilbøjelige til at bruge udtrykkene på skrift, viser undersøgelsen.

»Der er en blufærdighed, som måske er forbundet med, at det er pinligt at forsøge at tale et sprog, man ikke er fortrolig med. Og blandt de voksne, der angiver, at de ikke bruger udtryk fra ' Skam', er en af de hyppigste årsager, at de synes, det er de unges sprog«, siger Marianne Rathje.

Norsk er kikset og harmløst

Undersøgelsen viser også, at norsk ikke er smart som engelsk, men mere hyggeligt og harmløst. Og så lyder det ikke lige så grimt, når man bander på norsk som på dansk eller engelsk.

»Der er flere, der svarer, at norsk er charmerende og nyt. Nogle synes også, at det er sexet, men overordnet er der en opfattelse af, at det er sødere og blødere end dansk og engelsk. Norsk kan ligesom mildne skældsordene lidt, og i stedet for at sige, at nogen er en motherfucker eller et svin, kan man sige, at vedkommende er en ' drittsekk'. Der er det der lidt søde og kiksede over norsk, hvor engelsk er det seje«, siger Marianne Rathje.

Men selv om udtrykkene fra ' Skam' formentlig ikke bliver hængende i dansk, har serien stadig betydet noget for danskernes forståelse af norsk, mener hun.

Mange danskere har set ' Skam' med norske undertekster, og det hjælper på sprogforståelsen, når man hører sproget samtidig og opdager, hvor tæt dansk og norsk er på hinanden.

»' Skam' har helt sikkert gjort noget for holdningen til norsk, det er ikke så fjeldabeagtigt, som det har været. Det har været godt for sprogforståelsen, og man har fundet ud af, at det ligner dansk meget, og at der ikke skal så meget til, før vi forstår hinanden«, siger Marianne Rathje.

Første sæson af ' Skam', der følger en gruppe norske teenageres hverdag, blev vist på NRK i efteråret 2015. Siden har de foreløbig tre sæsoner fået en stor skare af følgere i Norden, resten af Europa, i USA, Mexico, Rusland og Sydkorea. Serien skal nu også laves i et amerikansk remake.

Sammen med universiteterne i Aarhus, Oslo og Stockholm har Syddansk Universitet søgt Nordisk Forskningsråd om 400.000 svenske kroner til et nordisk netværk blandt forskere, der beskæftiger sig med ' Skam'. Netværket består af sprog-og medieforskere, der bl. a. kigger på de bandeord og kraftudtryk, der bruges i serien, og hvordan ' Skam' har koblet digitale medier sammen med almindeligt fjernsyn. Selv vil Marianne Rathje lave en undersøgelse af, hvad serien har betydet for nabosprogsforståelsen i Norden.

  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post37

Den lyserøde panter

Sproget i mediernePosted by Marianne Rathje Thu, July 26, 2012 13:25:09
Hver morgen i min sommerferie har den kl. 8.00 stået på SommerSummarum sammen med den 6-årige. Et program som man for en gangs skyld kan holde ud at se, MEN HVORFOR ER TEGNEFILMEN DEN LYSERØDE PANTER IKKE TEKSTET?? Går man ud fra at børn i dag er så parallelsproglige at de uden problemer forstår engelsk, selv i førskolealderen, eller går man ud fra at der ikke sidder en voksen med som kan læse teksten? Måske er alle andre voksne meget bedre til lyserød panter-engelsk end mig, eller også har de en bedre hørelse. Jeg kan i hvert fald ikke uden videre oversætte for datteren der hele tiden spørger hvad de siger. Trist for datteren, trist for DR, trist for dansk.

  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post22