Sprogspionen

Sprogspionen

Nej, du bander ikke fordi du er intelligent

BandeordPosted by Marianne Rathje Sat, March 11, 2017 20:03:33

Desværre er der ikke sammenhæng mellem intelligens og brugen af bandeord, som nogle medier ellers har påstået den seneste tid:


Det sidste års tid har der i medierne floreret en nyhed om at det er intelligente mennesker der bander. Senest på Videnskab.dk, hvor vi kunne læse at ”Bander du, er det faktisk et tegn på intelligens”. Artiklerne med dette budskab begyndte at komme frem i slutningen af 2015 hvor bl.a. Illustreret Videnskab kunne meddele at ”Bandeord er tegn på intelligens”, og MetroXpress kunne bringe artiklen ”Derfor bander intelligente mennesker mest”. Berlingske og Tv2.dk bragte et par måneder senere hhv. artiklerne ”Kloge mennesker bander mest” og ”Hvis du bander er du klog”, og for et par uger siden fik ”nyheden” så en tur mere i mediemaskinen. Artiklerne er blevet flittigt delt på Facebook, for det er jo sjovt at myten om at det er uintelligente mennesker der bander, dem der ikke har ord til at udtrykke sig, ikke passer. Og så kan man jo lige dele med vennerne på Facebook at man faktisk er skide klog når nu man bander. Og gid det dog var så vel at vi der går og siger fandme og fuck, var mere intelligente end dem der ikke bander. Men det er der desværre bare ikke belæg for at påstå.

Artiklerne om at intelligente mennesker bander mest, er baseret på (referater af) artiklen ”Taboo word fluency and knowledge of slurs and general pejoratives” af psykologerne Kristin og Timothy Jay i tidsskriftet Language Sciences fra november 2015. Det er en udmærket artikel – men man kan bare ikke ud fra den konkludere at intelligente mennesker bander mest. Det forskerne derimod rapporterer i artiklen er et forsøg med 43 psykologistuderende i alderen 18-22 år der på 1 minut skulle opremse alle de ord de kunne komme i tanker om: Først ord der startede med F, så A, så S, og derpå alle de dyr de kunne komme i tanker om på 1 minut. Til sidst skulle forsøgspersonerne så forsøge at komme i tanker om alle de bandeord de kunne, ligeledes på 1 minut. Ud fra dette forsøg kunne forskerne konstatere at de forsøgspersoner der kunne flest ord med F, A, S og dyr på 1 minut, også var dem der kunne flest bandeord. Ikke så overraskende gælder det altså at hvis man har et stort ordforråd i det hele taget, har man også et stort ordforråd når det gælder bandeord. Godt nok kalder forskerne det at have et stort ordforråd for at være verbalt intelligent, men de konstaterer også at kvinder generelt har et større ordforråd end mænd – så hvis et stort ordforråd var lig med høj intelligens, skulle kvinder være mere intelligente end mænd. Men der er for det første ikke lavet intelligenstests i forsøget, og det er for det andet ikke undersøgt om de der havde et stort ordforråd, også var dem der bander mest. Undersøgelsen siger altså ikke noget om hverken generel intelligens, eller sproglig adfærd: Den siger noget om ordforrådets størrelse. Så at konkludere herudfra at det er intelligente mennesker der bander mest, vil svare til at konkludere at de der kan navnene på flest grøntsager, også er de der spiser flest grøntsager, og dermed er de sundeste. Var det tilfældet, var vi mange der uberettiget ville blive betragtet som meget sunde. Skulle man undersøge hvorvidt de der bander meget er intelligente, måtte man jo først og fremmest finde forsøgspersoner der bander meget, hvilket kan være svært, fordi forsøgspersoner har en tendens til ikke at bande når der er en mikrofon i nærheden, og dernæst måtte man udsætte disse storbandere for en intelligenstest.

Trods de appellerende overskrifter er det altså desværre ikke bevist (endnu) at vi der bruger bandeord, er klogere end dem der afholder sig fra eder og forbandelser. Men artiklerne om at intelligente mennesker bander mest, har uden tvivl genereret en masse klik og delinger – og det var nok også det der var meningen.

Indlægget er også bragt i Berlingske, 25.2.17:  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post31

Uhøfligt eller uforskammet?

BandeordPosted by Marianne Rathje Fri, August 17, 2012 19:51:39
Jeg er på en konference om bandeord i disse dage - den første af sin slags, og hvor er det fantastisk at være omgivet af andre der tager har en passion for banderiet. En af dem hedder Derek Bousfield, og han holdt et meget inspirerende foredrag om forskellen på "impoliteness" og "rudeness". Blandt (engelskskrivende) bandeordsforskere bruges disse betegnelsen i flæng, og Bousfield havde derfor sat sig for at rydde op og finde ud af hvornår noget var det ene, og hvornår det andet.
Hans forslag var at gå ud fra at vi vil noget med det vi siger: At vi altså har en intension. Det er altid risikabelt af tale om "intension" fordi det fordrer at vi ved hvad andre mennesker tænker, men lad det nu fare (for en stund). Hvis man altså gerne vil have lukket døren, fx fordi man fryser, og ikke selv gider at gøre det, fx fordi en anden sidder tættere på, kan man sige "Jeg kunne vel ikke få dig til at lukke døren?". Dette ville være et udslag af "politeness", som vi vel på dansk kalder "høflighed".

Hvis man derimod siger "Luk døren", er det et tegn på "rudeness", ifølge Bousfield, og hvis man siger "Let for helvede lige din fede røv og luk døren" er det et udslag af "impoliteness". "Impoliteness" er altså en aggressiv variant, mens "rudeness" bare er fravær af høflighed (og tæt på dumhed - det sagde han faktisk!).

"Impoliteness" ville jeg oversætte til "uforskammethed", og "rudeness" til "uhøflighed". En smule kontraintuitivt, men alligevel.

  • Comments(2)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post28

Er sex et tabu i dag?

BandeordPosted by Marianne Rathje Sat, May 26, 2012 14:49:22

Jeg var i onsdags var i Deadline for at snakke om min undersøgelse af generationernes holdninger til bandeord og skældsord (se indlæg nedenfor).

Her undrede værten, Martin Breum, sig over at en af mine konklusioner var at de unge havde anført flere skældsord fra tabuområdet "seksualitet" end de ældre havde, og at jeg på den baggrund konstaterede at der måske var sket et skred i tabuerne henimod at det seksuelle er blevet mere tabu historisk set. "Men hvordan kan det være at sex bliver regnet for et tabu i dag, når vi får smidt det i hovedet hele tiden?". Ja, det er jo faktisk et paradoks. Jeg svarede

1) at de unge måske har et andet (tabuiseret) forhold til sex end vi voksne har, alene fordi de er i den livsfase de er i, dvs. hvor sex er grænseoverskridende fordi det er nyt og uprøvet,

2) at sex stadig er et tabu idet vi fx ikke fortæller vores nabo om den seneste seksuelle oplevelse vi har haft,

3) at de unge måske historisk set er mere krops- og seksualitetsforskrækkede end man var i min barndom i 1970'erne, når man tænker på fx kropsbehåring og angsten for at vise sig nøgen offentligt.

Og så ligger jeg et par dage efter i min have i 25 graders varme på en solbeskinnet pinselørdag (i øvrigt med en 6-årig der kun vil bade hvis hun får badetøj på) og får uventet hjælp fra selveste "Shit og Chanel"-damerne, min ungdoms heltinder og 70'er-inkarnationer i et interview i det nye nummer af Cover:

"Det er nærmest blevet en nypuritansk tid (...) kvinder har stort set ikke noget tøj på (...) men det er en kommercialiseret seksualitet; børn må ikke gå uden tøj på længere uden at det er stærkt odiøst. Der er ikke en naturlighed omkring kroppen".

Sådan der! Tak de damer.

  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post14

"Luder" eller "laban"?

BandeordPosted by Marianne Rathje Mon, May 14, 2012 16:02:21

Forskellen på bandeord og skældsord er at skældsord som eksempelvis ’luder’ bruges om personer, det gør bandeord ikke. ’Luder’ er ifølge både de yngre og de ældre generationer det grimmeste skældsord. De unges top fem over skældsord er ’luder’, ’kælling’, ’bøsse’, ’so’ og ’bitch’. Mens de ældre synes at ’luder’, ’idiot’, ’svin’ og ’fuck you’ er de fire grimmeste. På en delt femteplads finder man hos de ældre skældsordene ’mula’, ’fanden tage dig’, ’mother fucker’ og ’laban’. ’Mula’ er et – noget bedaget – nedsættende ord om indvandrere med muslimsk baggrund. En forskel på de to generationers skældsord er, at de unge bruger flere engelske skældsord og flere nedsættende udtryk om kvinder.

Denne nyhed bringes i morgen i Politiken :-) Du kan læse mere om undersøgelsen i det kommende nummer af Nyt fra Sprognævnet der udkommer i starten af juni.

Du kan også læse artiklen her:


  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post11

De grimmeste bandeord?

BandeordPosted by Marianne Rathje Thu, May 10, 2012 11:07:33

Jeg er ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse af hvad unge og ældre synes om bandeord. Ser man på hvilke bandeord flest ældre og unge anfører som de grimmeste udtryk de kender, er de faktisk forbløffende enige:

Unges top-5

Ældres top-5

1. fuck

2. kraftedeme

3. for fanden

4. for helvede

5. for satan

1. kraftedeme

2. fuck

3. for fanden

4. sgu

5. pis

Fuck, kraftedeme og for fanden er de grimmeste bandeord de to generationer kender. Især er det overraskende at sygdomsbandeordet kraftedeme har så fremtrædende en plads blandt de grimmeste bandeord, fordi sygdomsbandeord har vist sig ikke længere at blive anvendt særligt meget, og fordi sygdomsbandeudtryk med pokker er så stuerene at de bruges i børnefjernsyn. Derfor kunne man forvente at denne ”tandløshed” ved pokker var begyndt at omfatte hele kategorien, også når man tænker på at kraftedeme måske ikke forbindes med det det oprindeligt er, nemlig kræften æde mig. Kraftedeme regnes også som et lidt gammeldags bandeord, og derfor overrasker det især at de unge anfører udtrykket som det næstgrimmeste bandeudtryk de kender. Overraskende er det også at de unge angiver fuck som det grimmeste ord de kender, når man tænker på hvor tit de bruger det. Mener de det virkelig så slemt?

Hvilke bandeord er de grimmeste DU kender?


  • Comments(1)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post10

For søren, Jørgen!

BandeordPosted by Marianne Rathje Mon, May 07, 2012 21:06:21

"Må man godt sige "dog", mor?", spurgte min datter da hun var yngre. Hun var ved at tilegne sig kunsten at bande: Hvilke ord må man sige til hvem hvorhenne? Hvordan "dog" kan have forputtet sig blandt mere saftige gloser i den sproglige bandekasse, kan man kun gætte på. Et bud er at hun har hørt "Så gør det dog!" nogle gange efterhånden.

Andre dage skal man svare på om man må sige "for helle mand", "for batman" eller "for søren, Jørgen" – alle sammen kreative bud på "pæne" omskrivninger af bandeord, eller det man i Norge kalder "næsten-bandeord". Det ER bandeord – men kun næsten. Så det må man godt sige.

Fra børnefjernsyn og dermed fra tv-venner som Postmand Per, Palle Gris og Fifi er min datter blevet udsat for næsten-bandeord som "for katten", "søreme", "jøsses" og de mere kreative af slagsen "du milde mælkebøtte" og "blafrende blomsterfrø!".

Man kan derfor ikke anklage disse børneserier for at få vores børn til at bruge grove bandeord – hvilket jo gør et lidt sværere at forstå hvor børnene får deres bandeord fra. De voksne, selvfølgelig.

Læs mere om bandeord i børnefjernsyn i denne artikel.

  • Comments(0)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post9

Din mor!

BandeordPosted by Marianne Rathje Sat, April 21, 2012 12:49:18
På en netop overstået konference i Freiburg om forskning i nordiske sprog, hørte jeg bl.a. et foredrag om skældsudtrykket ”Din mor!”. I de sydeuropæiske lande er det ret almindeligt at bruge fornærmende udtryk om familien hvis man vil genere nogen. Og særligt moren er et følsomt emne – især jo hvis man antyder at hun er en luder: Din mor er en afkortet version af ”Din mor er en luder!” eller lignende seksueller anklager.

På vores nordeuropæiske breddegrader har vi ikke den samme tradition vor at svine hinandens familier til – men mor-fornærmelserne er nu kommet til Skandinavien. Således kunne foredragsholderen (Ingrid Kristine Hasund) fortælle om en undersøgelse hun havde været med til at udføre, hvor man havde sammenlignet ”moder-temaet” som skældsudtryk i spansk, engelsk og norsk. Ikke overraskende var der flest mor-fornærmelser i spansk (”Tu madre!), næstflest i engelsk (”Your mum!”), og færrest i norsk (”Mora di!). Men at der overhovedet VAR mor-fornærmelse i de norske unges sprog, kom bag på forskerne.

På dansk grund har vi de senere år også lært udtrykket ”Din mor!” at kende. I en spørgeskemaundersøgelse jeg for nyligt har lavet af unges og ældres bandeord og skældsord, blev de deltagende bl.a. spurgt om hvilke udtryk der var de grimmeste de kendte. En del unge svarede ”Din mor!” eller ”Din mor er en luder!”. Så udtrykket også en del af unge danskeres hverdag.

Et spørgsmål som blev diskuteret på den nævnte konference, var om vi bare har lånt udtrykket (fra amerikansk eller sydeuropæisk), eller om vi også har fået kulturen med i købet? Med andre ord: Bliver vi i Danmark, Norge og Sverige lige så verbalt overfaldet når nogen fornærmer vores mor som man gør det der hvor udtrykket oprindeligt kommer fra? Det og mange andre spørgsmål der handler om danskernes holdningerstil bandeord og skældsord, mangler vi at få undersøgt.

  • Comments(3)//sprogspionen.mariannerathje.dk/#post5